/ Siyaset / Rusya’da gündem: Arabulucu Türkiye ve ABD ile sıcak temas

Rusya’da gündem: Arabulucu Türkiye ve ABD ile sıcak temas

MANŞET
0

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Kiev Rejimi Suçları Özel Temsilcisi Rodion Miroşnik, Ankara’daki Rus Evi’nde düzenlenen “Ukrayna Krizi: Doğuşu ve Çözüm Yolları” başlıklı sunum sonrası Birlik Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Rus yetkili Türkiye'nin süreçteki arabuluculuk rolüne, Avrupa'nın tutumuna ve ABD ile olan temaslara ilişkin açıklamalar yaptı.

NİSA NUR BACAK/ANKARA-BHA Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Kiev Rejimi Suçları Özel Temsilcisi Rodion Miroşnik, bugün Ankara’daki Rus Evi’nde düzenlenen “Ukrayna Krizi: Doğuşu ve Çözüm Yolları” başlıklı sunum sonrası Birlik Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.

Miroşnik, Türkiye'nin Ukrayna krizine çözüm arayışındaki arabuluculuk rolüne olumlu bakışlarını yineledi.

Miroşnik, Türkiye'nin krize çözüm bulma yönünde sunduğu her türlü öneriye büyük değer verdiklerini belirterek, “Türkiye'nin tüm tekliflerine dikkatli bakıyoruz, her zaman açığız ve katılmaya hazırız. Türkiye ile Rusya arasındaki şu anki diyalog bizim dikkatimizi gösteriyor.

İyi ilişkilerimiz var ve bunlar birer belirti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da bugün görüştüler.” ifadelerini kullandı.

Rus yetkili, Türkiye'nin bu süreçte arabulucu olma rolünü üstlenmesi konusuna da sıcak baktıklarını ve her zaman bu tür tekliflere açık olduklarını dile getirdi.

Rusya'nın, 3 yıllık sessizliğin ardından ABD ile tekrar başlayan ilişkileri hakkında da önemli açıklamalar yapan Miroşnik, "Rusya ile ABD arasındaki diyaloğun canlandırılmasına sıcak bakıyoruz.

3 yıllık sessizliğin ardından Putin ve Trump arasında yapılan görüşme ile yüz yüze gelinmesi konusunda mutabakata varıldı" dedi. Mevcut ABD hükümetiyle daha verimli bir diyalog gerçekleştireceklerine inandıklarını ifade etti.

Rus yetkili Avrupa ülkelerinin tutumlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak Rusya ile gerginliğin artmasını isteyen yaklaşımlara ilişkin şunları söyledi: “Batı’nın Ukrayna’ya radikal bir desteği var.

Şu an bazı Avrupa ülkelerinin ve Avrupa Birliği ülkelerinin diyaloğumuzu kıran, kırmaya çalışan, baltalamaya çalışan yaklaşım ve hareketlerini görüyoruz. Bunlara sıcak bakamıyoruz.

Çünkü uzlaşma yerine bu çatışmanın canlandırılmasını istiyorlar.” Miroşnik, Amerika’nın kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve bu hedeflere ulaşmak için Avrupa ülkelerinin desteğine ihtiyaç duymadığını vurguladı.

Rus yetkili Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yönelik tavırlarında Amerika’nın etkilerinin olabilme ihtimaline ilişkin ise “Amerika'nın kendi ülke çıkarları var ve bunları gerçekleştirmeye hazırlar. Bunu gerçekleştirirken hiç kimsenin yardımına gerek yok. Avrupa'nın burada bir rolü yok.

Amerika'nın Avrupa ülkeleriyle geçmişe dayanan çok derin bağlantıları var ve tabii ki bu bağlantıları kullanarak bazı Avrupa ülkelerinin fikrini değiştirebilir; sanırım bunun üzerine çalışmaya devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Miroşnik’in açıklamaları, Ukrayna krizi ve bölgesel güvenlik meselelerine dair diplomatik bir çözüm arayışının, uluslararası ilişkilerde yeni bir döneme işaret edebileceğini gösterirken Türkiye'nin bu süreçteki arabuluculuk rolü, önemli bir yer tutmaya devam ediyor.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Çok Yakında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!