/ Sağlık Haberleri / Prof. Dr. Cevdet Erdöl: "Denizli’de direksiyonun başına ölüm geçmiş"

Prof. Dr. Cevdet Erdöl: "Denizli’de direksiyonun başına ölüm geçmiş"

MANŞET
0

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Denizli’de 8 kişinin hayatını kaybettiği otobüs kazasına ilişkin kaleme aldığı yazıda, sürücü denetimleri ve trafik güvenliği konusunda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ANKARA - BHA Prof. Dr. Cevdet Erdöl yazısında şu ifadelere yer verdi: "Geçtiğimiz günlerde Denizli’de yaşanan otobüs faciası, sıradan bir trafik kazası olarak değerlendirilemez. Bu olay, ihmalin, yetersiz denetimin ve yıllardır süregelen 'bir şey olmaz' anlayışının ağır bir bedelidir.

Sekiz insan... Sekiz ayrı hayat... Sekiz yarım kalan hikâye... Hayatını kaybedenlerden biri bir babaydı. Yanında küçük bebeği vardı. Belki evlerine dönüyor, belki sevdiklerine kavuşmak için yol alıyorlardı.

Bir babanın evladı için kurduğu hayaller, bir bebeğin daha yeni başlayan yaşamı ve diğer yolcuların geleceğe dair umutları birkaç saniye içinde karanlığa gömüldü. Bugün geriye yalnızca acı kaldı. Boş kalan koltuklar, yarım kalan cümleler ve ömür boyu dinmeyecek özlemler...

Ancak bu facia karşısında sadece üzülmek yetmez. Asıl sorulması gereken sorular vardır. Çünkü kamuoyuna yansıyan iddialara göre kazada yaşamını yitiren otobüs şoförünün geçmişinde, alkollü araç kullanmak da dahil olmak üzere 36 trafik cezası bulunuyordu.

Burada durup düşünmek gerekiyor: Otuz altı kez trafik cezası alan bir kişi hâlâ nasıl yolcu taşımaya devam edebildi? Bir sürücünün kamu güvenliği açısından risk oluşturduğunu anlamak için kaç ihlal daha yapması gerekiyordu? Kırk mı? Elli mi?

Yoksa mutlaka bir otobüs dolusu insanın hayatını kaybetmesi mi beklenmeliydi? Trafik cezası yalnızca devlete ödenen bir para değildir. Trafik cezası, sistemin sürücüye verdiği bir uyarıdır.

Ancak uyarılar sonuç doğurmuyor, denetimler yaptırıma dönüşmüyor ve riskli sürücüler trafikte kalmaya devam ediyorsa, o zaman mesele bireysel hata olmaktan çıkar; sistem sorunu hâline gelir. Bir yolcu otobüsünün direksiyonuna geçen kişi yalnızca araç kullanmaz.

Onlarca insanın canını, ailesini ve geleceğini emanet alır. Bu nedenle ticari araç sürücülüğü sıradan bir ehliyet meselesi değildir. Psikoteknik yeterlilikten sağlık kontrollerine, trafik sicilinden mesleki disipline kadar birçok unsurun düzenli olarak değerlendirilmesi gerekir.

Ve bugün hâlâ cevabını bekleyen o soru karşımızda durmaktadır: '36 kez trafik cezası aldığı iddia edilen bir sürücü yolcu taşımaya devam edebiliyorsa, bu ülkede yolcuları kim koruyacaktır?'"

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Yayında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!