/ Gündem / TBMM’de disiplin düzenlemesi hazırlığı: Vekillere giriş yasağı da gündemde

TBMM’de disiplin düzenlemesi hazırlığı: Vekillere giriş yasağı da gündemde

MANŞET
0

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İç Tüzük’te değişiklik yapılmasına yönelik hazırlıklar sürerken, Meclis çalışmalarında “huzuru bozan” milletvekillerine yönelik yeni disiplin yaptırımları gündeme geldi. Hazırlıklar kapsamında maaş kesintisi, Meclis’ten uzaklaştırma ve TBMM’ye giriş yasağı gibi cezaların uygulanması öngörülüyor.

ANKARA-BHA İç tüzük değişikliği çalışmalarında, kürsüde uygunsuz davranış, hakaret, tehdit ve Meclis düzenini bozma gibi fiiller için milletvekillerine yönelik kademeli disiplin cezalarının devreye alınması planlanıyor.

Bu çerçevede; Maaş kesintisi Oturuma katılmama Meclis’ten geçici uzaklaştırma TBMM binasına giriş yasağı gibi yaptırımların iç tüzüğe eklenmesi değerlendiriliyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un iç tüzük mesajının ardından, Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Fransa Parlamentosu’nu inceleyen “Yasama, Denetim ve Bütçe Süreçleri Raporu” aralık ayında milletvekillerine dağıtıldı.

Raporda, komisyonların merkeze alındığı bir yasama modeli önerilirken, kanunların ana metninin komisyonlarda hazırlanması ve komisyon raporlarının belirleyici olması gerektiği vurgulandı.

Fransa Parlamentosu’nda uygulanan dört dereceli disiplin sistemi de iç tüzük hazırlıklarında örnek olarak ele alındı.

Buna göre; Uyarı ve düzene davet: Sözlü ihtar niteliğinde olacak, maddi yaptırım içermeyecek Tutanaklara geçen uyarı: Bir ay boyunca maaşın dörtte biri oranında kesinti Kınama: Yarım maaş kesintisi Geçici çıkarma veya Meclis’ten uzaklaştırma: İki ay boyunca yarım maaş kesintisi, 15 birleşim Meclis çalışmalarına katılamama ve bina giriş yasağı uygulanması öngörülüyor.

Fiilin tekrarı halinde, Meclis’ten uzaklaştırma süresinin 30 birleşime çıkarılması planlanıyor. Disiplin cezalarının Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı tarafından önerilmesi, ağır yaptırımların ise Genel Kurul onayına sunulması öngörülüyor.

Öte yandan, 2018 yılında iç tüzüğe eklenen ve disiplin cezası alan milletvekillerinin maaş ve ödeneklerinden kesinti yapılmasını öngören hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Yeni düzenleme hazırlıklarının, bu karar doğrultusunda yeniden şekillendirildiği ifade ediliyor.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Çok Yakında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!