/ Gündem / Şam–SDG Hattında Gerilim Tırmanıyor

Şam–SDG Hattında Gerilim Tırmanıyor

MANŞET
0

10 Mart mutabakatı için verilen sürenin dolmasına yaklaşılırken SDG’nin uzatma talebi Şam tarafından reddedildi. Entegrasyona yanaşmayan örgütün bakanlık talep ettiği öne sürülürken, Şam yönetiminin askeri operasyona hazırlandığı, TSK’nın da Tişrin Barajı çevresinde yığınak yaptığı iddia edildi.

Şam yönetimi ile SDG arasında 10 Mart’ta imzalanan mutabakat kapsamında tanınan sürenin sona erdiği bildirildi. Süre uzatımı talep eden SDG’nin başvurusu, Şam yönetimi tarafından “iyi niyet gösterilmediği” gerekçesiyle reddedildi.

Kaynaklar, mutabakatın sekiz maddesinin uygulanmasına yönelik somut bir adım atılmadığını belirtti. SDG’nin yalnızca askeri değil, idari ve ekonomik entegrasyona da yanaşmadığı ifade edildi.

STRATEJİK BÖLGELER KRİTİK Fırat’ın doğusunda geniş alanları kontrol eden SDG’nin, petrol ve gaz sahaları ile Fırat-Dicle havzasındaki stratejik su kaynaklarını ve tarım-hayvancılık açısından güçlü bölgeleri elinde tuttuğu kaydedildi.

Bu alanların merkezi yönetime bağlanmasının Suriye’nin ekonomik toparlanması açısından kritik olduğu vurgulandı.

3 BAKANLIK TALEBİ Yeni Şafak’ta yer alan habere göre SDG’nin Şam’dan Dışişleri, Savunma ve İçişleri bakanlıklarını talep ettiği, Suriye hükümetinin ise bu talebe kesin olarak karşı çıktığı öne sürüldü. Kaynaklar, askeri operasyon hazırlıklarının hız kazandığını belirtti.

AŞİRETLERDEN HAREKÂT MESAJI Fırat’ın doğusunda Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelerde etkili olan aşiretlerin de sürece dahil olduğu, Deyrizor’da bir araya gelen aşiret temsilcilerinin, mutabakata uyulmaması halinde askeri harekât başlatacaklarını açıkladıkları hatırlatıldı.

TSK İDDİASI Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni yılla birlikte Tişrin Barajı çevresine askeri yığınak yaptığı iddiaları gündeme geldi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın daha önce, “Suriye’nin birlik ve bütünlüğü için inisiyatif alınması halinde Türkiye destek olur” açıklamasını yaptığı anımsatıldı.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Çok Yakında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!