/ Gündem Haberleri / Konya’da Hac Hatırası Sergisi ziyaretçilerini ağırlıyor

Konya’da Hac Hatırası Sergisi ziyaretçilerini ağırlıyor

MANŞET
0

KONYA (İGFA) - Konya Büyükşehir Belediyesi Depo No:4’ün ev sahipliğinde düzenlenen “Hac Hatırası - Cumhuriyet Dönemi Hac Yolculukları ve Hatıraları Sergisi” ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, serginin, hac ibadetinin taşıdığı anlamı ve bu kutlu yolculuğun hafızalarda bıraktığı izleri gelecek nesillere aktarması bakımından önemli bir çalışma olduğunu belirterek, tüm Konyalıları 31 Temmuz tarihine kadar devam edecek sergiyi görmeye davet etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyalıların sergiye gösterdikleri ilgi dolayısıyla büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, Konya’nın yalnızca tarihin ve kültürün değil, aynı zamanda güçlü bir manevi mirasın da merkezi olduğunu anımsattı.

Sergi ile Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen hac yolculuklarının hikayelerini, o dönemin şartlarını ve vatandaşların manevi tecrübelerini günümüzle buluşturmayı amaçladıklarını belirten Başkan Altay, “Sergimiz, hac ibadetinin taşıdığı anlamı ve bu kutlu yolculuğun hafızalarda bıraktığı izleri gelecek nesillere aktarması bakımından önemli bir çalışma oldu.

Burada otobüs biletlerinden pasaportlara, hac kıyafetlerinden hediyelik eşyalara kadar yaklaşık 10 bin parçalık zengin arşiv, ziyaretçilerimizi hem tarihe hem de hatıralara doğru anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Hemşehrilerimizin gösterdiği ilgi de bu tür kültürel projelerin ne kadar kıymetli olduğunu ortaya koyuyor. Tüm Konyalıları, ‘Hac Hatırası - Cumhuriyet Dönemi Hac Yolculukları ve Hatıraları Sergisi’ni görmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

BİR DÖNEMİN HAC YOLCULUKLARI BU SERGİDE SUNULUYOR “Hac Hatırası - Cumhuriyet Dönemi Hac Yolculukları ve Hatıraları Sergisi”, 1947-1995 yılları arasında Türkiye’den kutsal topraklara uzanan hac yolculuklarının izini; belge, fotoğraf, efemera ve objeler üzerinden yeniden görünür kılıyor.

Yapımcı ve koleksiyoner Fatih Ketancı’nın uzun yıllara yayılan çalışmasıyla oluşan koleksiyon; hac ibadetinin şemsiyesi altında bir dönemin toplumsal hafızasının, gündelik hayatının ve duygusal ikliminin arşivini sunuyor.

Otobüs biletlerinden pasaportlara, zemzem takımlarından mektuplara, yolculuk fotoğraflarından hac hediyelerine kadar uzanan binlerce unsur; ziyaretçileri Türkiye’nin yakın dönem hac kültürü içerisinde çok katmanlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Küratörlüğünü de Numan Noyan Küçük’ün yaptığı sergi; “1517'den 1947'ye Hac Tarihi”,”Büyük Yola Hazırlık”, "Düştüm Kâbe Yollarına", “Kutsal Topraklarda”, “Dönüş” ana başlıkları ile “Hac Hatırası 1-2”, “Hatırayı Yaşatmak”, “Konya Hatıraları” ve “Belgesel Odası” spesifik bölümleri etrafında şekillenirken Konya’ya ait özel belge ve hatıralarla da şehir hafızasına temas ediyor.

Belgesel odasında ise 1974 yılında şahsi araçlarla gerçekleştirilen hac yolculuğunu kayıt altına alan özel film gösterimi yer alıyor.

Asırlar boyunca Haremeyn’e hizmet etmiş bir milletin yakın tarihteki müşterek hafıza atlasını temsil eden sergi, 31 Temmuz’a kadar Konya Büyükşehir Belediyesi Depo No:4’te ziyaret edilebilecek.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Yayında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!