/ Gündem Haberleri / Bursa’da orman yangınlarında zarar gören alan 2026’da 77,9 hektara geriledi

Bursa’da orman yangınlarında zarar gören alan 2026’da 77,9 hektara geriledi

MANŞET
0

Burcum Tansu SARI / BURSA (İGFA) - Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda 2025 ve 2026 yılı orman varlığı, yangın istatistikleri ve rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda Bursa, Bilecik ve Yalova illerini kapsayan Bölge Müdürlüğü’nün zengin orman varlığına dikkat çeken Şahan, bölge genelinde ormanlık alan oranının yüzde 49, Bursa ilinde ise yüzde 45 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Geçmiş yılların zorlu koşullarına değinen Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, 2025 ile 2026 yıllarındaki orman yangın verilerini kıyasladı.

2025 yılının kuraklık ve olumsuz hava şartları nedeniyle ülke genelinde ve bölgede çok zor geçtiğini hatırlatan Şahan’ın paylaştığı verilere göre, bölgede 2025’te çıkan 129 yangında yaklaşık 16 bin 980 hektar alan zarar gördü. Bursa’da ise 88 yangın 5 bin 380 hektar ormanlık alanı etkiledi.

Bu yıl bölgede yangın sayısı 74’e, zarar gören alan 77,9 hektara geriledi. Bursa’da 46 yangında 42 hektar alan zarar gördü.

Yangınların yüzde 86 ila 94’ünün insan kaynaklı olduğunu kaydeden Şahan, bölgede 57 arazöz, 15 su ikmal aracı, 21 ilk müdahale aracı, 9 dozer, 13 greyder, 6 ekskavatör, 4 helikopter ve 2 İHA ile mücadele yürütüldüğünü söyledi.

Filoya bu yıl 2 uçağın daha katılmasının beklendiğini belirten Şahan, Yenişehir’deki İHA üssünden ormanların 7 gün 24 saat denetlendiğini aktardı. Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, yanan alanların Anayasa’nın 169.

maddesi gereğince başka amaçla kullanılamayacağını ve imara açılamayacağını vurgularken, bu sahalarda doğal gençleştirme ve fidan dikimi çalışmalarının sürdüğünü, ekiplerin başarı oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu ifade etti.

BURSA’DA 28 NOKTADA FİDAN DİKİLECEK 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Bursa genelinde 28 noktada ilk etapta 48 bin 500 fidan dikileceğini açıklayan Şahan, kış dönemi boyunca toplam 3,5 milyon fidanın doğaya kazandırılmasının planlandığını kaydetti.

Vatandaşları seferberliğe katılmaya davet etti.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Yayında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!