/ Gündem Haberleri / BTÜ akademisyenlerinden matematiğin geleceğine katkı sunacak proje

BTÜ akademisyenlerinden matematiğin geleceğine katkı sunacak proje

MANŞET
0

BURSA (İGFA) - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Matematik Bölümü akademisyenlerinin yürüttüğü “Trans-para-S-Manifoldlar” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Projenin yürütücülüğünü BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Özkan üstlenirken, Prof. Dr. İrem Küpeli Erken projede danışman olarak görev yapıyor.

Çalışma kapsamında, diferansiyel geometrinin önemli araştırma konularından biri olan “manifoldlar” incelenecek. Matematikte karmaşık geometrik yapıları ve uzayları anlamaya yardımcı olan manifoldlar, birçok bilimsel alan için teorik altyapı oluşturuyor.

Proje kapsamında, diferansiyel geometrinin özel çalışma alanlarından biri olan “trans-para-Sasakian manifoldlar” ele alınacak. Bu geometrik yapıların özellikleri ve birbirleriyle olan ilişkileri matematiksel yöntemlerle ayrıntılı olarak incelenecek.

Araştırmadan elde edilecek sonuçlarla, bu geometrik yapıların daha iyi anlaşılması ve yeni manifold sınıflarının ortaya konulması hedefleniyor. Çalışmanın, diferansiyel geometri alanında yapılacak gelecekteki araştırmalara da bilimsel altyapı oluşturması bekleniyor.

MATEMATİKTEN FİZİK VE UZAY-ZAMAN ARAŞTIRMALARINA KATKI Projenin yürütücüsü Araştırma Görevlisi Mustafa Özkan, çalışmanın manifold teorisi alanındaki bilgi birikimine katkı sunacağını belirterek, “Özellikle matematiksel fizik, geometrik akışlar, genel görelilik ve uzay-zaman geometrisi gibi alanlarda önemli bir matematiksel altyapı sunan manifold teorisine elde edilen sonuçlarla önemli bir katkı sunulacaktır” dedi.

Projede danışman olarak görev yapan Prof. Dr. İrem Küpeli Erken ise projeyle diferansiyel geometri alanında yeni bir manifold sınıfının tanıtılmasının ve özelliklerinin ayrıntılı biçimde incelenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

BTÜ’de yürütülecek çalışmanın, diferansiyel geometri alanındaki bilimsel bilgi birikimini geliştirmesinin yanı sıra gelecekte matematik, fizik ve uzay-zaman araştırmalarında yapılacak yeni çalışmalara da teorik zemin hazırlaması hedefleniyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr.

Naci Çağlar, temel bilimler alanında yürütülen araştırmaların geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerinin temelini oluşturduğunu belirterek, “Matematik, pek çok bilimsel disiplinin temelini oluşturan önemli bir alan.

Akademisyenlerimizin diferansiyel geometri alanında yürüttüğü bu çalışmanın, matematik literatürüne değerli katkılar sunacağına ve gelecekte fizik, uzay-zaman geometrisi gibi farklı alanlarda gerçekleştirilecek araştırmalara bilimsel altyapı oluşturacağına inanıyorum.

TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan projemizde görev alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Yayında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!