/ Gündem / 500 bin sosyal konut için kura heyecanı: İlk çekiliş 29 Aralık’ta

500 bin sosyal konut için kura heyecanı: İlk çekiliş 29 Aralık’ta

MANŞET
0

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut girişimi olarak hayata geçirilen “Yüzyılın Konut Projesi”nde ilk kura çekimi 29 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Proje kapsamında inşa edilecek konutların teslimatlarına ise Mart 2027 itibarıyla başlanması planlanıyor.

ANKARA - BHA Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ve 81 ilde toplam 500 bin sosyal konutu kapsayan projede başvuru süreci sona erdi. Hak sahiplerini belirleyecek kura çekimleri 29 Aralık’ta başlayacak ve 27 Şubat tarihine kadar devam edecek.

“Ev Sahibi Türkiye” sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde konutlar, yüzde 10 peşinat ve 240 aya varan vade seçenekleriyle vatandaşlara sunulacak. Proje kapsamında yapılacak konutların yüzde 40’ı, yani 200 bini 80 metrekarelik 2+1 dairelerden oluşacak.

Yüzde 30’luk bölümde 65 metrekarelik 2+1 daireler yer alırken, kalan 150 bin konut ise 55 metrekarelik 1+1 olarak inşa edilecek. Konutlar yatay mimari anlayışıyla ve geleneksel dokuya uygun şekilde tasarlanacak.

Projede en yüksek sayıda konutun inşa edileceği iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya olarak belirlendi. Toplam konutların beşte biri, yani 100 bini İstanbul’da hayata geçirilecek.

Projede şehit yakınları ve gaziler, engelliler, emekliler, gençler ile üç ve daha fazla çocuğu bulunan aileler için özel kontenjanlar ayrıldı.

Buna göre konutların yüzde 5’i şehit aileleri ve gazilere, yüzde 5’i engellilere, yüzde 20’si emeklilere, yüzde 10’u üç ve üzeri çocuğu olan ailelere, yüzde 20’si 18-30 yaş arası gençlere, kalan yüzde 40’ı ise diğer başvuru sahiplerine tahsis edilecek.

Konut fiyatları ve taksit tutarları İstanbul ile Anadolu illerinde farklılık gösterecek. Anadolu’da 1+1 konutlar 1 milyon 800 bin liradan, 65 metrekarelik 2+1 konutlar 2 milyon 200 bin liradan, 80 metrekarelik 2+1 konutlar ise 2 milyon 650 bin liradan satışa sunulacak.

Anadolu’da aylık taksitler 1+1 konutlar için 6 bin 750 lira, 65 metrekarelik 2+1’ler için 8 bin 250 lira, 80 metrekarelik 2+1’ler için ise 9 bin 938 lira olacak.

İstanbul’da ise 1+1 konutların fiyatı 1 milyon 950 bin lira, 65 metrekarelik 2+1’lerin fiyatı 2 milyon 450 bin lira, 80 metrekarelik 2+1’lerin fiyatı da 2 milyon 950 bin lira olarak belirlendi. İstanbul’daki taksitler ise sırasıyla 7 bin 313 lira, 9 bin 188 lira ve 11 bin 63 lira olacak.

Proje kapsamında inşa edilecek konutların teslimatlarının Mart 2027 itibarıyla hak sahiplerine yapılması planlanıyor.

500 bin sosyal konutun illere göre dağılımı; İstanbul 100 bin, Ankara 30 bin 823, İzmir 21 bin 20, Bursa 17 bin 225, Konya 15 bin olmak üzere tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde belirlendi.

Adana’dan Zonguldak’a kadar 81 ilde farklı sayılarda konut inşa edilerek projenin ülke geneline yayılması hedefleniyor.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Çok Yakında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!