Fon yöneticilerinin dolar piyasasındaki pozisyonları, 2012 yılından bu yana kaydedilen en olumsuz seviyeye geriledi. Analizlere göre, yatırımcılar dolar yerine alternatif varlıklara yönelirken, fon yöneticilerinin piyasadaki güveni ciddi şekilde azaldı.
Fon yöneticileri, ABD politikalarından kaynaklanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle dolara karşı son on yıldan fazla süredir görülen en kötümser tutumu sergiliyor.
Bank of America'nın anketine göre, fon yöneticilerinin dolara olan maruziyeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileriyle dünyayı tedirgin ettiği geçen Nisan ayındaki seviyelerin altına indi.
Dolar, euro ve sterlin gibi para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında bu yıl yüzde 1,3 değer kaybetti. BofA araştırmasına göre, fon yöneticilerinin dolara ilişkin pozisyonları, verilerin mevcut olduğu 2012 yılından bu yana en olumsuz seviyeye geriledi.
Büyük varlık yöneticileri, doların değer kaybının, emeklilik fonları gibi "gerçek para yatırımcıları"nın ya daha fazla zayıflamaya karşı korunma arayışını ya da dolar varlıklarına olan maruziyetlerini azaltma eğilimini yansıttığını ifade ediyor.
ABD faiz oranları, Euro Bölgesi ve Japonya gibi diğer büyük ekonomilere göre hâlâ yüksek olsa da yatırımcılar, Federal Rezerv'in bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını bekliyor.
JPMorgan Asset Management'ın üst düzey yöneticisi Iain Stealey, "Doların buradan itibaren zayıflayabileceği bir ortam görüyoruz" dedi.
Trump'ın Ocak ayında Grönland krizinde NATO müttefiklerine yönelik tehditleri ve ek gümrük vergisi açıklamaları, bazı yatırımcıların ABD varlıklarından çıkış yapabileceği endişelerini artırdı.
Aberdeen Group CEO'su Xavier Meyer, yönetim içinde daha zayıf bir doların ABD ihracatı ve yeniden sanayileşme çabaları için faydalı olacağını düşünen birçok kişi bulunduğunu vurguladı.


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!