/ Dünya / DSÖ: Gazze’de bu yıl yetersiz beslenme nedeniyle 206 kişi yaşamını yitirdi

DSÖ: Gazze’de bu yıl yetersiz beslenme nedeniyle 206 kişi yaşamını yitirdi

MANŞET
0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze’de yalnızca 2025 yılında yetersiz beslenme kaynaklı 206 ölümün doğrulandığını açıkladı. Peeperkorn, krizin “insan yapımı” olduğunu belirterek acil ateşkes ve engelsiz insani yardım çağrısında bulundu.

ANKARA-BHA Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında Gazze’deki insani duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BM’nin desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna atıfta bulunan Peeperkorn, 15 Ağustos itibarıyla Gazze kentinde kıtlığın (felaket seviyesi) resmi olarak doğrulandığını hatırlattı.

Peeperkorn, yalnızca 2025 yılında yetersiz beslenmenin etkileri nedeniyle 206 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu, insan yapımı bir kriz ve tersine çevrilmeli. Harekete geçme zamanı şimdi, gecikmeden ve bahanelere başvurmadan.” dedi.

DSÖ temsilcisi, Haziran 2026’ya kadar 5 yaş altındaki en az 132 bin çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğunu aktardı. Bu sayının, Mayıs 2025 IPC tahminlerine göre iki katına çıktığını kaydetti.

Peeperkorn, Gazze’de insani durumun hızla kötüleştiğini vurgulayarak, “Acil ve sürekli bir ateşkesin sağlanması ve tüm Gazzelilere engelsiz şekilde kitlesel insani yardım ulaştırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

IPC’nin yayımladığı son raporda, Gazze Şeridi’nde yarım milyondan fazla insanın açlık, yoksulluk ve ölümle karakterize felaket koşullarıyla karşı karşıya olduğu belirtilmişti. Raporda ayrıca kıtlığın, Gazze’nin diğer bölgelerine yayılmasının beklendiği uyarısı yapılmıştı.

Google News'te Takip Et E-Manşet haberlerini Google Haberler'den anında okuyun
YouTube Kanalimiz

Roportajlar, insan hikayeleri, belgeseller...
Binlercesi YouTube kanalimizda.

Abone Ol
Whatsapp Hattı Son dakika haberler için bizi takip edin! 0501 565 85 16
Mobil Uygulama
"

Mobil Uygulamamız Çok Yakında! Binlerce haberden anında haberdar ol, ilgi alanına göre haber oku.

"

Çok Yakında!

Mobil uygulamamız üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında App Store ve Google Play'de yayında olacak!